Silkkiäisperhosen kokongit upotettin kuumaan saippuaveteen, ja silkkikuitua purettiin vyyhdipuille, joilta se kerrattiin langoiksi. Serisiini l. silkkiliima pitää kokongin koossa. Yhden kokongin ympärillä on jopa 2-3 km seitinohutta kuitua, jonka toukka on kehrännyt ympärilleen lemniskaatan muotoon auringon kierron suuntaan.
 

Silkki on lähtöisin Kiinasta. Japanilaiset varastivat sen ensimmäisenä, ja Eurooppaan toukat ja mulperipuun siemenet salakuljetettiin pyhiinvaeltajien ontoissa matkasauvoissa.  Aleksanteri Suuri hyökkäsi Kiinan muuria kohti, mutta kiinalaiset lahjoivat armeijan silkillä, ja muuri pelastui. Roomalaiset kiinnostuivat kiinnostuivat silkistä ajanlaskumme alussa. Silkkitie yhdisti Välimerenmaat Kiinaan, sieltä silkki myytiin Intiaan ja sieltä edelleen Eurooppaan. Silkillä on suuri rooli maailmanhistoriassa.

     
Kokongien lajittelua tehtaalla, jonne rekka-autot kuljettavat ne silkkitiloilta ympäri Kiinaa. Lajittelu suoritetaan käsin. ja vain  virheettömät kotelot valitaan.

.

 

 

 

Sen jälkeen kotelot upotetaan kiehuvan kuumaan veteen. Suuret pyörivät harjat irrottavat kuidun, ja kotelot siirtyvät kouruun. Kuidun pää irrotetaan kustakin kokongista  käsin, ja kuitu kiertyy puolille, joita työläiset hoitelevat. Yhdestä kokongista saadaan seitinohutta kuitua 2 -3 km. Työ vaatii nopeutta ja tarkkuutta kuumassa tehdassalissa.

     
 
     
 

     

Ennen vanhaa nuoret tytöt joutuivat irrottamaan kuidun käsin kiehuvan kuumasta saippualiuoksesta. Heidän sormistaan voitiin nähdä, olivatko se joutuneet työskentelemään silkkitehtaalla, koska saippua aiheutti sormiin ja kynsiin ikuiset arvet.

Tämä työvaihe suoritetaan nykyisin harjoilla.

     
          Kuidut kerrataan usealta puolalta ja vyyhdetään puille.  Näin saatu filamenttisilkki kuljetetaan jatkojalostettavaksi muihin tehtaisiin, joissa se kerrataan langoiksi, neulotaan trikooksi,  kudotaan kankaiksi mitä erilaisempia käyttötarkoituksia varten.

 

     

Filamenttisilkki on alkuperäissilkki ja sisältää kaikki silkin terveyttävät ominaisuudet. Se on puhdas luomutuote, jonka toukka on kehrännyt ympärilleen, ja sopii sen vuoksi eri muodoissaan vauvoille, allergikoille ja astmaattisille henkilöille.

 

                              Eräs luonnon suurista ihmeistä on valmiina käytettäväksi moniin tarkoituksiin.
     
 

Vyyhdet pasmoitetaan yhtä suuriin nippuihin. Jokaiseen pasmaan sidotaan yhtä monta lankaa.

     
 

Kehräämön johtaja Li Yu Ying ja Pirkko Kähönen. Kiinassa v. 2005.